ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

EE1: Επισκόπηση Διαθέσιμης Γνώσης/Εμπειρίας & Μόρφωση της Αρχιτεκτονικής της Πλατφόρμας

Στο πλαίσιο της πρώτης και εισαγωγικής ΕΕ, συλλέγεται και αξιολογείται η διαθέσιμη επιστημονική και εφαρμοσμένη εμπειρία στα ερευνητικά πεδία του Έργου και οροθετείται και προσχεδιάζεται η βασική αρχιτεκτονική της πλατφόρμας. Η ΕΕ1 περιλαμβάνει την οργάνωση της ερευνητικής ομάδας, την κατάστρωση του πλάνου εργασίας και χρονοπρογραμματισμού, την ιεράρχηση και κατανομή αρμοδιοτήτων, την επισκόπηση της διαθέσιμης γνώσης και εμπειρίας, την καταγραφή των απαιτήσεων των χρηστών και την οριοθέτηση του τελικού προϊόντος. Ο προκαταρτικός σχεδιασμός της πλατφόρμας περιλαμβάνει τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής του συστήματος, τη διάρθρωση του συστήματος σε επιμέρους μονάδες (units), τις απαιτήσεις σε εξοπλισμό (hardware) και λογισμικό (software), την κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων ανά μονάδα και τη διασύνδεση-ροή ελέγχου μεταξύ των μονάδων.

ΕΕ2: Ταυτοποίηση Κινδύνων σε Μνημεία και Αναγνώριση Κρίσιμων Δεικτών Ετοιμορροπίας

Οι εξωτερικοί φυσικοί κίνδυνοι που απειλούν τα μνημεία συναρτώνται με τα γεωμορφολογικά, σεισμικά, υδρολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας τους. Η πλατφόρμα εστιάζει σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας με δυνητικούς μηχανισμούς ανατροπής (κατάρρευσης), που συνδέονται με μετακινησιακά μεγέθη απόκρισης (μετακινήσεις ή/και στροφές) των μελών τους. Τα ανωτέρω μεγέθη αποτελούν τα μεγέθη παρακολούθησης από το σύστημα αισθητήρων και θα συζευχθούν με τους κρίσιμους δείκτες ετοιμορροπίας των μνημείων. Για την αποτίμηση της δομητικής ευστάθειας μνημειακών φορέων καταστρώνονται απλά και αξιόπιστα υπολογιστικά προσομοιώματα. Επιπλέον, αξιοποιούνται λογισμικά εργαλεία ανοιχτού κώδικα φυσικής (open-source physics engine) σε απεικονιστικό περιβάλλον σχεδιοκίνησης (animation).

ΕΕ3: Ανάπτυξη Δικτύου Αισθητήρων για την Παρακολούθηση & την Καταγραφή των Κρίσιμων Μεγεθών Απόκρισης

Η τυπολόγηση και επιλογή των κατάλληλων αισθητήρων για την παρακολούθηση και καταγραφή των επιθυμητών μεγεθών απόκρισης αποτελεί το πρώτο μέρος της ΕΕ3. Το δίκτυο των επιλεγμένων αισθητήρων μορφοποιείται σε ένα κοινό, απολύτως λειτουργικό σύστημα. Για τον έλεγχο της λειτουργικότητας και της επίδοσης του συστήματος ως προς την εκπομπή και λήψη της τηλεμετρικής πληροφορίας εκτελείται σειρά πειραματικών δοκιμών (benchmark tests). Οι εργαστηριακές διατάξεις και τα πορίσματα των πειραματικών δοκιμών αποτελούν το δεύτερο μέρος της ΕΕ3.

ΕΕ4: Σύστημα Επιτόπου Εγκατάστασης και Σύστημα Διαχείρισης & Επεξεργασίας της Τηλεμετρικής Πληροφορίας

Η Επιτόπου Εγκατάσταση αποτελείται από τους αισθητήρες και τον εστιακό συλλέκτη. Το λογισμικό της Εγκατάστασης εκτελείται σε γλώσσα προγραμματισμού Arduino ή Labview. Ο επιτόπου εξοπλισμός και το λογισμικό του συγκροτούν το Σύστημα Εγκατάστασης. Εντός του Νέφους (υπολογιστικός πυρήνας της πλατφόρμας) επιτελούνται οι διαδικασίες της Οργάνωσης & Κανονικοποίησης των Δεδομένων, της Ανίχνευσης των Κρίσιμων Γεγονότων, του Συστήματος Ειδοποίησης και των Web Services. Η ανάπτυξη και κωδικοποίηση των παραπάνω διαδικασιών μέσω του Νέφους συγκροτούν το Σύστημα Διαχείρισης & Επεξεργασίας της τηλεμετρικής πληροφορίας. Η σύζευξη του Συστήματος Εγκατάστασης και του Συστήματος Διαχείρισης & Επεξεργασίας ελέγχεται μέσω Πιλοτικής Εγκατάστασης σε μικρο-κλίμακα.

ΕΕ5: Αποτίμηση & Βαθμονόμηση Συνθηκών Ετοιμορροπίας και Λήψη Απόφασης για ‘Σωστικές’ Επεμβάσεις στο Μνημείο

Αναπτύσσεται η μεθοδολογία αποτίμησης της διακινδύνευσης (risk) μνημείου υπό ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις. Συνδέοντας τα μεγέθη απόκρισης με κρίσιμους δείκτες ετοιμορροπίας, ορίζονται παράλληλα στάθμες επιτελεστικότητας (μικρές/μέτριες/υψηλές βλάβες, κατάρρευση) και αντίστοιχες καμπύλες τρωτότητας για το μνημειακό φορέα. Η σύνδεση των κρίσιμων δεικτών ετοιμορροπίας με στάθμες επιτελεστικότητας ή/και βλάβης αποτελούν το πρώτος μέρος της ΕΕ5. Η αποτίμηση της διακινδύνευσης του Μνημείου και η επακόλουθη τεκμηριωμένη λήψη απόφασης ενσωματώνονται στο οπτικοποιημένο προσομοίωμα του φορέα. Το παραγόμενο εποπτικό εργαλείο, που ενσωματώνει τη διαδικασία ‘Αποτίμηση Διακινδύνευσης + Λήψη Απόφασης’ στο λογισμικό οπτικοποίησης, αποτελεί το δεύτερο μέρος της ΕΕ5.

ΕΕ6: Πιλοτική Εφαρμογή της Πλατφόρμας σε δύο Μνημεία

Η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο εμβληματικά Μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας: α) το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (Πύργος των Αέρηδων) στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών και β) τον Ναό της (Αθηνάς) Αφαίας στην Αίγινα.

ΕΕ7: Βελτιστοποίηση και Τελική Κωδικοποίηση της Πλατφόρμας, κατόπιν των Πιλοτικών Εφαρμογών

Στην τελευταία ΕΕ αξιολογούνται τα παραδοτέα όλων των προηγούμενων ΕΕ και εξάγονται πορίσματα για την λειτουργία της πλατφόρμας. Ειδικότερα, αξιολογούνται (α) οι διακριτές μονάδες της πλατφόρμας, αλλά και η ροή-διασύνδεση μεταξύ αυτών και (β) αναλύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και οριστικοποιούνται οι τεχνικές επίλυσής τους ώστε να πραγματοποιηθεί ο οριστικός σχεδιασμός και η ολοκληρωμένη κωδικοποίηση της πλατφόρμας σε ένα συνεκτικό εργαλείο εφαρμογής.